מה אנחנו עושים
המעבדה של פרופ' רונן זיידל-בר עוסקת בחקר השלד התוך-תאי. השלד התוך-תאי מורכב מסיבים חלבוניים חזקים וגמישים המעניקים לתא את צורתו ומסוגלים לייצר כוחות מכניים כמו דחיפה או התכווצות. בזכות התכונות הללו, הם מעורבים בקשר הדוק לתהליכים פיזיולוגיים רבים הקורים בתוך התא וברקמה
תהליכים אלו, כגון נדידת תאים, חלוקת התא, וחישת התא את סביבתו, הם מרכזיים וחיוניים במהלך ההתפתחות העוברית ובמהלך החיים הבוגרים של כל היצורים החיים. חיווט מערכת העצבים, בנייה של אברי הגוף, פעילות מערכת החיסון, הנשימה והלב, כמו גם החלמה מפציעה, כולם תלויים בתפקוד תקין של השלד התוך-תאי. שיבוש בפעילות השלד התוך-תאי עומד בבסיסן של מחלות רבות ובראשן סרטן.
במעבדה אנו חוקרים את תהליכי הבקרה על השלד התוך-תאי באורגניזם החי. לשם כך אנחנו משתמשים בחיית מודל שהינה נמטודה (תולעת קטנה מאוד) בשם C. elegans.
סי אלגנס שכשמה כן היא, תולעת אלגנטית מאוד: יש לה רק כאלף תאים, ובכל זאת יש לה עור, שרירים, מערכת עיכול, מערכת עצבים ומערכת רבייה, ויש לה התנהגויות מורכבות וזיכרון. היא גם שקופה לחלוטין, תכונה המאפשרת לנו להציץ לתוך התהליכים התוך תאיים הקורים בה בשידור חי. לשם כך, אנחנו מסמנים חלבונים תוך-תאיים שמעניינים אותנו – כלומר מצרפים להם תג זיהוי, שמאיר באור מיוחד, ועוקבים אחריהם באמצעות מיקרוסקופ רב-עוצמה בזמן אמת. בשיטות מתקדמות של הנדסה גנטית אנחנו גם משנים את הגנום של התולעת על-מנת ללמוד על התפקיד של חלבונים לא ידועים.
כל התאים בעולם החי, בין אם הם נמצאים בתוך תולעת או בבעל חיים מורכב יותר, מתנהגים מבחינה בסיסית באופן דומה. לכן, מה שאנחנו לומדים במחקרנו על סי אלגנס רלוונטי מאוד לתאים אנושיים והידע שאנו צוברים יוכל, ברבות הימים, לשמש לריפוי מחלות בבני אדם.
?אז מי אנחנו
פרופ' רונן זיידל-בר עשה את הדוקטורט שלו במכון וייצמן ואת ההתמחות פוסט-דוקטורט באוניברסיטת וויסקונסין בארצות הברית. ב- 2010 הקים וניהל מעבדת מחקר משגשגת בסינגפור. ב 2018 הוא חזר לארץ, לאחר שנקלט כחוקר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב. פרופ' זיידל-בר פרסם מאמרים רבים בעיתונים מדעיים מהשורה הראשונה והוא מעורה בקהילה הבינלאומית של חוקרים בביולוגיה של התא והתפתחות. צוות המעבדה באוניברסיטת תל-אביב כולל את מנהלת המעבדה, ד"ר ענת ניצן, סטודנטים/ות לדוקטורט, וסטודנטים לתואר ראשון המבצעים פרויקט מחקר